Ελαιόλαδο Μάκρης ΠΟΠ- Τιμήθηκαν όσοι συνέβαλλαν στην αναγνώρισή του

Η Χαρά ήταν μεγάλη για όλους όσους συμμετείχαν στην αναγνώριση του "ΧΡΥΣΟΥ"

Ελαιόλαδου Μάκρης σε ΠΟΠ στην εκδήλωση που έγινε σήμερα στο Νομαρχείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

κριτου ελαιολαδο

Ο πρώην πρόεδρος της Μάκρης Κριτού Κριτής θα τονίσει: «Είναι ότι καλύτερο , να βλέπεις πως βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ αθόρυβα και ουσιαστικά για το καλό του τόπου μας αλλά και των παιδιών μας. Μέσα στους δύσκολους και απαισιόδοξους καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που με ανιδιοτέλεια προσφέρουν ΈΡΓΟ .! Συγχαρητήρια σε όλους που εργάσθηκαν σκληρά πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο της "Αναγνώρισης του Ελαιόλαδου Μάκρης σε ΠΟΠ". Μπράβο και στην Περιφέρεια μέσα από τον κ. Δημήτρη Πέτροβιτς που από την αρχή αγκάλιασε την 10ετη αυτή προσπάθεια..»!

Ο τ. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου που τιμήθηκε για την συμμετοχή του στην αναγνώριση του ελαιόλαδου Μάκρης ως ΠΟΠ από την θέση που κατείχε, Πασχάλης Παπαδάκης έγραψε:

παπαδάκης ΠΟΠ

«Σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς απένειμε επαίνους στους συντελεστές της εγγραφής του "ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΑΚΡΗΣ" ως ΠΟΠ στους καταλόγους της ΕΕ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μέρους μου».

Η πορεία του

Ρίζες λιόδεντρων στη Μάκρη και δοχεία με λάδι προσφέρει ο πατέρας της νύφης στον γαμπρό για να «κλείσει» ο γάμος, όπως αναφέρεται σε προικοσύμφωνο από την εποχή της τουρκοκρατίας, με χρονολογία 1820.  Άλλωστε σε βιβλίο που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, ο γραμματέας του σουλτάνου το ανέφερε ξεκάθαρα, εξιστορώντας τα ταξίδια του: σε οδοιπορικό που έκαναν το 1600, συνάντησαν τρανά ελαιόδεντρα στη Μάκρη. Αυτά και άλλα πολλά ντοκουμέντα συνέλεξε επί χρόνια ο Πασχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου σε συνεργασία με τον αγροτικό ελαιοκομικό συνεταιρισμό Μάκρης, προκειμένου να καταθέσουν φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε το ελαιόλαδο από την περιοχή Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης να ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα με την ιστορική τεκμηρίωση της ύπαρξης του ελαιώνα στο ίδιο σημείο εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρειάστηκαν εργαστηριακές αναλύσεις και επιστημονική τεκμηρίωση για τη μοναδικότητα της ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μάκρη και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Σε αυτό το τμήμα της προσπάθειας «έβαλε πλάτη» η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, που χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια. «Χρειάστηκαν αναλύσεις τουλάχιστον τριών ετών» τόνισε  ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που από την αρχή είχε δηλώσει την αμέριστη υποστήριξή του στο εγχείρημα. «Δεν ήταν μόνο οι αναλύσεις σε διάφορα εργαστήρια της χώρας ούτε η γραφειοκρατία, αλλά και η εύρεση του σήματος που καταθέσαμε στην Κομισιόν και θα υπάρχει πάνω στη συσκευασία», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης. Όταν ο Εκτελεστικός Κανονισμός με τον οποίο καταχωρίζεται στο Μητρώο, Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., οι εμπλεκόμενοι «δεν το πίστευαν».  Όμως μάλλον αυτή ήταν μόνο η αρχή. «Ήδη έχω λάβει μέιλ από το Μαρόκο και τη Γαλλία, από εμπόρους που θέλουν να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο», λέει ο κ. Παπαδάκης. «Αυτό τώρα είναι μια νέα πρόκληση», συμπληρώνει. Ο ελαιώνας Μάκρης αριθμεί 220.000 δένδρα, πολλά από τα οποία ζουν για περισσότερο από 2.000 χρόνια, ο μύθος θέλει η σπηλιά του Κύκλωπα να βρίσκεται δίπλα στον Ελαιώνα. Το ελαιόλαδο που παραγόταν έως τώρα καταναλωνόταν στη γύρω περιοχή και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

«Οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν τα δένδρα και ασχολούνται με αυτά είναι 500-800 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε μεγάλη ηλικία και είναι δύσκολο να μάθουν να καλλιεργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές», εξηγεί ο πρώην διευθυντής της ΔΑΟΚ που παρά τη συνταξιοδότησή του παραμένει στην πράξη ενεργός. «Όμως τώρα που το ελαιόλαδο κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια», καταλήγει.