Καρέ – καρέ η διάσωση ορειβάτη από δύσβατη χαράδρα της Σαμοθράκης

Σε δύσβατη χαράδραπου βρίσκεται στο φαράγγι Γυάλι της Σαμοθράκης εγκλωβίστηκε ένας

Ισπανός ορειβάτηςο οποίος παρέμεινε εκεί επί σχεδόν δύο ημέρες και επεγκλωβίστηκε από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ ο Ισπανός έκανε ορειβασία μαζί με ένα φίλο του, όταν το βράδυ της Πέμπτης, έπεσε σε βράχο από ύψος σχεδόν 10 μέτρων.

Κλιμάκιο 10 ανδρών της πυροσβεστικής Σαμοθράκης, με τη συνδρομή του λιμενικού και μίας ιδιωτικής λέμβου, ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό.

«Ήταν θαύμα που ζούσε αυτός ο άνθρωπος μετά από τέτοια πτώση. Ζητήσαμε τη συνδρομή της 4ης ΕΜΑΚ και μετά από πορεία 10 ωρών τους εντοπίσαμε στον 6ο καταρράκτη. Ήταν σε πλήρη εξάντληση και αφυδατωμένος» είπε στην ΕΡΤ ο διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης, Παντελής Θεοφανίδης.

Ο φίλος του θύματος, Ελληνοδανός, μετά την πτώση του ορειβάτη, αναζήτησε κάποιον άλλο ορειβάτη, επειδή δεν είχε σήμα στο κινητό του τηλέφωνο. Βρήκε έναν Έλληνα, ο οποίος έδωσε τις συντεταγμένες τους, μέσω του κινητού, στο 199 της Πυροσβεστικής.

Παρότι οι συντεταγμένες δεν ήταν σωστές και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό φαράγγιοι διασώστες εντόπισαν τον ορειβάτη και τον φίλο του αλλά η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη.

Στο σημείο κλήθηκεSuper Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου σημείου και επειδή άρχισε να σκοτεινιάζει, ήταν αδύνατος ο άμεσος απεγκλωβισμός τους.

Η διάσωση τελικά πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από τους άνδρες της Πολεμικής αεροπορίας. Ο Ισπανός τουρίστας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.